Nu tänker jag prata lite om något som folk helst är tysta om.


2011-09-19 @ 22:47:55
Ständig energi som aldrig tar slut hur långt du än springer, inte ha förmågan att kunna koncentrera sig, leva i en berg-och-dal-bana. Att inte kunna stoppa den extrema ilskan som kommer utan anledning, att försöka lugna sig med hjälp av mediciner och att kunna gråta utan att veta varför. Det jag pratar om är alltså. 

Ungefär 3 personer i varje klass har det, ändå är det något som många helst inte vill prata om. Något som många ofta skäms över. Ett skällsord "jävla adhd-barn" osv. Ja, jag är ett av alla dessa jävla ADHD barn. Skäms jag? Inte ett dugg. I början när jag precis fått reda på det så skämdes jag halvt ihjäl, uschuschusch för att ha något så hemskt. Men hallå, det är inte någon hemsk dödlig sjukdom jag har?! Jag fick inte diagnosen att jag dör om ett år, jag fick bara en förklaring till väldigt mycket.
Jag är sprallig som satan, jag får ofta höra att jag är galen, mitt humör är totaaalt crazy (det är som att ha pms x10, tänkt då när jag har mens. Stackars människor som tvingas umgås med mig haha ), det är fullkomligt omöjligt för mig att sitta i en klass på 25 pers och koncentrera mig. Jag får perioder då jag går ner i depression och perioder då jag är lyckligare än många. Det är inte alla dagar lätt att leva med ADHD, men jag kommer aldrig mer skämmas över det. Tvärtom så är jag ett stolt ADHD barn!
ADHD är en del av den jag är, en stor del. Varför ska jag skämmas över den jag är? Utan denna heeeemska "sjukdom" hade jag inte varit den jag är, så är det bara. Jag älskar mitt liv och den jag är.


Ett utdrag från wikipedia om symptom på ADHD;
" - Koncentrationssvårigheter
- Hyperaktivitet
- Glömska
- Talförmågan ökar kraftigt

Det finns även andra symptom som är vanliga bland personer med ADHD men som inte är nödvändiga för att få diagnosen.
- Nedsatt motorik
- Sömnsvårigheter
- Sen tal- och språkutveckling
- Problem med att tolka sinnesintryck
- Psykiska problem som ångest, stark oro eller depression
- Tendens att upprepa eller "haka upp sig på" ord eller meningar
- Känslomässig instabilitet "

Ett annat utdrag om ADHD;
"ADHD (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder) är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som utmärks av bristande uppmärksamhet och hyper- eller hypoaktivitet. Det finns tre varianter av ADHD: en som innebär att man har koncentrationssvårigheter och tenderar att vara inobservant på sin omgivning, en som innebär att man är hyperaktiv och impulsiv, och en som innebär att man har båda de tidigare nämnda sorternas svårigheter."


Nu tänker många att oj, vilket särbarn. Och kalla mig vad ni vill, jag bryr mig faktiskt inte. Ja, jag har svårt med vissa saker. Men jag får samtidigt lättare med mycket annat. Jag reagerar snabbt om saker händer, jag orkar mycket, jag pratar mycket och jag är väldigt kreativ. Det tycker inte jag är något negativt?

Jag vet att det finns hundratal som precis som jag har ADHD och jag ser inte detta som något problem. Men jag vet också att minst hälften skäms somfasen, och då blir det ett problem. Att gå runt och skämmas gör en osäker och det kommer kännas hemskt. Ett tag kände jag mig ful och smutsig, bara för jag inte är som alla andra. Det är ju bara något positivt, och man kan ju få så mycket bättre hjälp när man vet vad ens hyperaktivitet beror på!


"I'd rather be anything but ordinary please

To walk within the lines
Would make my life so boring
I want to know that
I have been to the extreme

So knock me off my feet
Come on now give it to me
Anything to make me feel alive "
Stå raka i ryggen ADHD-barn, ni är annorlunda, var stolta över det!
Koncentrationssvårigheter
Hyperaktivitet
Glömska
Talförmågan ökar kraftigt
Det finns även andra symptom som är vanliga bland personer med ADHD men som inte är nödvändiga för att få diagnosen.
Nedsatt motorik
Sömnsvårigheter
Sen tal- och språkutveckling
Problem med att tolka sinnesintryck
Psykiska problem som ångest, stark oro eller depression
Tendens att upprepa eller "haka upp sig på" ord eller meningar
Känslomässig instabilitet






Kommentarer
Postat av: bella

jätte bra! :)

2011-09-20 @ 08:23:38
URL: http://myworldbybella.blogg.se/
Postat av: bella

sv; jättebra ***

2011-09-20 @ 08:24:08
URL: http://myworldbybella.blogg.se/



NAMN:
Kom ihåg mig?

E-MAIL: (publiceras ej)


URL:


DIN KOMMENTAR:






























Trackback