Recept: Sega men glada maränger


2017-09-21 @ 21:11:45
Detta recept har jag publicerat för några månader sedan, men lägger upp det igen med några små justeringar / Bilderna är tagna med mobilen och därför ej av bra kvalité

Du behöver:
3 äggvitor
2 dl socker
½ tsk citron
100 g mörk choklad
Karamellfärg efter behov
(Bunke, elvisp)

Gör såhär:
•Vispa äggvitorna hårt med elvisp, tillsammans med citronen och hälften utav sockret, tills smeten börjar vitna (börjar bli seg)
•Vispa ner resterande socker. Vispa tills det att du kan hålla bunken upp och ner utan att det rinner ut
•Smält chokladen över vattenbad, tills all choklad är helt smält
•Rör hastigt ner chokladen i smeten (enklast med slickepott).Rör ej för mycket, räcker med några få "drag"

►Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt och klicka ut smeten med hjälp av sked. Tänk på att de sväller lite, så sätt dem inte för tätt ihop. Dessa maränger gjorde jag mediumstora (brukar göra jättar) och det blev 8 stycken.
►Nu ska du använda karamellfärgen, och då kan man göra lite hur man känner för. Jag använde ett litet sugrör som jag doppade i karamellfärg och sedan droppade över marängerna(tyckte det var betydligt enklare att få lagom droppar med sugrör än med t.ex. sked). Använde även en matpensel som jag droppade lite karamellfärg på och sedan "sprätte" med fingret över marängerna. (Gjorde även en sats utan choklad där jag istället vände ner karamellfärg i smeten)

Ugn: 
130°C   /  Mitten utav ugnen  /  Mediumstora: ca 20-30 min  /  Jättemaränger: ca 40 min
Tiden är beroende på hur kladdiga och sega du vill ha dem, vill du ha mer torra maränger låter du dem vara inne längre

För bästa resultat:
Ta de färdiga marängerna och lägg in i frysen ett par timmar (helst över natten), detta gör att de blir mer sega än kladdiga och helt perfekta.


TIPS: 
Äggvitorna, sockret och citronen är ett bra grundrecept. Använd det och tillsätt sedan vad du gillar bäst (t.ex. polkagris, havssalt eller karamell). Jag har t.ex. provat att trycka in kolasås(köpte färdig som man brukar ha till glass) i "hålrummen" innan jag stoppat dem i frysen och det blev kanongott






Kommentarer



NAMN:
Kom ihåg mig?

E-MAIL: (publiceras ej)


URL:


DIN KOMMENTAR:






























Trackback