Tips i vintermörkret: Mina favoritspel (PC)


2023-12-03 @ 13:58:17
VARNING: Detta inlägg innehåller spoilers i form utav både bilder och text. Videor är lånade från Youtube.#1 HORIZON ZERO DAWN Complete edition

Horizon ZD är ett post-apokalyptiskt spel som utspelar sig långt in i framtiden; Där världen vi känner till har utplånats utav robotteknik och girighet. Det är nu en värld och mänsklighet som försöker bygga upp sig igen; fylld med dödliga maskiner och förlorad kunskap.

 
Detta är mitt absoluta favoritspel. Jag spelade det för första gången i mitten på januari och har nu spenderat över 600 timmar på att klara ut det flera gånger, och det blir liksom aldrig tråkigt. 

Det är svårt att förklara hur extremt genomtänkt detta spel är; från bakgrund, historia, karaktärer och deras relationer -till maskiner, landskap och layout, väderomväxlingar, dygnsrytm, förlopp och vapen. Allt är så otroligt välarbetat och fantastiskt skapat att man verkligen lever sig in i och fastnar i världen man utforskar. Dessutom är alla de starkaste och bästa karaktärerna kvinnor, vilket jag tycker om –det är tydligt att skaparna haft detta i åtanke när de lagt upp storyn. 

I inledningen möter vi Aloy; en bebis som blivit utstött ur Norastammen vid födseln, och som överlämnats till Rost för att uppfostras och tas omhand. Rost hjälper Aloy att träna inför prövningen; ett slags test där hon, om hon visar sig bra nog, kan välkomnas in i Nora igen. Aloy, som har en längtan efter att förstå sin bakgrund och finna den mor hon aldrig känt, tränar hårt och länge för att kunna accepteras utav stammen. Men vid prövningen attackeras de, och plötsligt måste Aloy ge sig ut i världen hon aldrig tidigare besökt för att stoppa ett hot så mycket större än hon anar.
I kartan kan du se över världens olika delar, uppdrag, samlingsföremål, maskinrevir, resa till olika platser, etc. Kartan är stor (detta är inte riktigt hela); betydligt större än vad den uppfattas i denna bild, med väldigt mycket att upptäcka.Samla, köp och uppgradera vapen och kläder för att bli starkare och bättre; du kan samla modifikationer för att förbättra både vapen och kläder. Olika brygder skyddar mot olika typer utav skador eller återställer hälsan. Samla resurser för att bl.a. tillverka ammunition, brygder eller sälja för metallskärvor (valutan).Du kan uppgradera dina färdigheter genom att klara uppdrag, slutföra ärenden, etc. Det finns även specifika samlingsföremål att hitta, samt datapunkter kvarlämnade från den gamla världen. Det kan tyckas "onödigt" att läsa/se/lyssna på alla datapunkter, men man får så mycket information genom dessa att jag anser de nödvändiga för en mer ingående historia och förståelse för spelet.

 

Upptäck gömda platser och bortglömd kunskap...Slåss för att övervinna maskiner och mänskliga fiender...
 
 
Ta reda på mer om "de gamla" i sökandet efter Aloys historia...


Horizon ZD har verkligen en helt fantastisk story, och det är ett spel jag aldrig riktigt vill ska ta slut (kanske är det därför jag spelar det om och om igen...). Jag gillar verkligen att det är Open World så man har tid och möjlighet att utforska denna fantastiskt vackra värld, för det finns ju så otroligt mycket att upptäcka. Jag gillar också hur genomtänkt allt är och att allt har mening, samt att det finns så många sidouppdrag som man inte måste genomföra för att klara ut spelet, men som ger väldigt mycket mer information om världen, till och med dolda uppdrag som hintar om nästa spel...

Det är ett Open World Action-RPG som är atmosfäriskt och genomtänkt, och där man kan välja svårighetsgrad (Berättelse-Lätt-Normal-Svår-Väldigt svår-Ultrasvår); där berättelse är för den som mest vill utforska spelet utan några särskilda hinder, medan ultrasvår är för den som vill ha en betydligt större utmaning i strider –det finns alltså något för alla. Jag har kört i olika svårighetsgrader, och jag skulle säga att normal är lagom om man inte spelat så mycket innan, men ultrasvår är definitivt roligast. Allt som allt är detta spel rentav magiskt. Jag älskar det.Sidenote: Om man, som jag, gillar mytologier, skaparhistorier och betydelser så kommer man känna igen en del namn genom spelets gång. Kolla upp namnen du stöter på så kommer du se att till och med dessa är genomtänkta. Detta är inte nödvändigt för storyn, men det är en liten fun fact och något jag finner intressant.

 
Nu väntar jag spänt på Horizon Forbidden West som släpps till PC nästa år. Har funderat på att spela det på PS då jag är så otroligt ivrig, men jag föredrar PC (dock med dosa haha, så motsägelsefullt) så försöker hålla mig...får se hur länge jag orkar vänta haha!

#2 ORI AND THE WILL OF THE WISPS

Detta är uppföljaren till Ori and the Blind Forest, och vill man förstå storyn bättre kan man spela det först, men det är inte absolut nödvändigt för att förstå förloppet i detta spel.

Här spelar man som den lilla anden Ori som separeras från sin familjemedlem, uggleungen Ku, och gör sitt yttersta för att finna hen igen. Dessutom håller "Rötan" på att förstöra världen och dra ner alla i fördärvet, och Ori måste finna alla ljus för att återställa livet och rädda alla.


Det är en otroligt fin och mysig värld att spela i, med söta karaktärer och en väldigt gripande historia som får en att dra paralleller till världen vi lever i.

Det är ett ganska kort spel, jag tror att den generella medeltiden för att klara ut spelet ligger på ca 8-12 timmar (förutsatt att man spelar i normal och beroende på om man vill klara ut det eller få fullständiga 100%), men betydligt mer utmanande på högre svårighetsgrad. Detta var det första spelet jag verkligen fastnade i och spenderade varje ledig minut i Ori's värld tills jag spelat ut det. Och när jag väl spelade ut det så grät jag –mycket. Som sagt, storyn är väldigt gripande, och slutet lämnar inte ett öga torrt. Men det är omöjligt att inte förälska sig i detta spel. Själv har jag spelat ut det fyra gånger än så länge (och jag gråter varenda gång).

Se över uppdrag, teleportera dig, etc. genom kartan. Hela kartan syns inte här, det finns bra mycket mer att se än detta, och alla öppna/pågående uppdrag syns. Som i de flesta spel öppnar du kartan allt eftersom du upptäcker nya platser, men du kan också köpa bitar utav kartan hos karaktären Lupo som gömmer sig på olika platser genom spelet.


Hitta andeskärvor för att få nya förmågor och uppgradera för att bli starkare. Du kan sedan byta mellan de olika förmågorna för att få bättre förutsättningar i olika uppdrag eller bossar.


Följ dina framsteg. Det går delvis att göra genom ditt förråd, men vill du ha mer specifik information om ditt spelande kan du göra det hos karaktären Motay som noterar alla dina stats.


Träna dina stridskunskaper i olika Stridstempel där du möter olika fiender, eller tävla på tid i Andelopp för att öva din smidighet (och för att få 100%).
 

Möt olika karaktärer...
 

Slåss mot olika fiender längs vägen...(och stora fiender/bossar som jag inte tar med här för att inte spoila totalt).


Utforska de olika delarna utav världen...
 
Detta spel bjuder på vackra omgivningar i härliga färger, roliga uppdrag, intressanta karaktärer och en gripande vacker story där du till och med kommer finna empati och sorg för fiender. Det är ett väldigt fint spel på alla sätt, och otroligt roligt att spela.

Har ni tips på några roliga spel?
Det är ju verkligen säsong för att kura ner sig under en filt, ta med en stor kopp kaffe och spendera kvällarna vid datorn, men det är svårt att hitta nya spel att verkligen fastna i. Jag har annars spelat en del L4D2 och CS, men jag föredrar verkligen att spela själv och inte online/med andra då jag främst spelar för egentid och inte har tålamod för grinia män/pojkar. Jag har precis börjat köra Deliver Us The Moon och har även uppföljaren för att testa, även kört en del S.T.A.L.K.E.R men inte direkt fastnat. Gillar dock även simpla, mysiga hidden object så som de olika spelen i Mystery Case Files-serien.


KommentarerNAMN:
Kom ihåg mig?

E-MAIL: (publiceras ej)


URL:


DIN KOMMENTAR:


Trackback