Grön energismoothie


2023-10-31 @ 15:46:11


Denna smoothie är bra för såväl hjärta som själ -bokstavligen. Den är fullproppad med olika näringsämnen som kan göra under för hälsan; huden och tänderna, muskler och leder, mag- tarmkanal och matsmältning, blodsocker och blodtryck, immunförsvar och inflammation, förebygga sjukdomar i hjärta och hjärna, etc. Googla er gärna fram för att ta reda på vad de olika ingredienserna har för hälsofördelar, men tro mig -det finns många!

Här hemma vi varit väldigt mycket trötta och sjuka de senaste månaderna, och har känt att vi behöver en naturlig boost för kropp och knopp. Därför köpte vi lite olika bra grejer, speciellt med mycket c-vitamin, och körde ihop det till en smoothie som vi nu dricker till frukost, mellanmål och efter träning (ca 1dl/portion). Faktum är att vi båda känner oss piggare redan efter några dagars intag, och jag tror vi har denna smoothie att tacka. Men lita inte på vad jag säger, prova själva och känn fördelarna med en hälsosmoothie.

OBS! Detta recept ger ca 1L smoothie, vilket ger ungefär 10 portioner. Glömde skriva det längre ner så skriver det här.


Lite enkel läsning för den som är intresserad:

10 anledningar att äta C-vitamin
5 hälsofördelar med att äta spenat
Därför ska du äta kiwi varje dag
10 otroliga hälsofördelar med äppelcidervinäger
5 hälsovinster med att äta äpplen
7 hälsofördelar med ingefära

Det finns oändligt många källor där ni kan söka information om hälsofördelarna med de olika ingredienserna, detta är endast några lättlästa listor jag snabbt googlat fram.


Inside out / 100x100cm


2023-10-30 @ 15:27:15
Det enda positiva med att det mesta gått åt helvete detta år, är att jag sakta men säkert börjat få tillbaka kreativiteten -den kommer alltid när jag växlar mellan episoder och är på gränsen till galen, ungefär. Så medan jag vred mig i smärtor förra veckan målade jag denna som distraktion, och jag älskar den faktiskt. Var ca 5 år sedan jag målade en så pass stor tavla sist, och lika länge sedan jag verkligen gillade något jag målat, men denna faller mig i smaken. Det är främst akryl, men även urklippta skisser i bläck och lite akvarell, med mixade tekniker (och känslor). Tog lite över 8h att färdigställa, så inte speciellt lång tid, men vill inte ändra något så nu hänger den i vardagsrummet.


Med och utan blixt. Svårt att göra färger rättvisa då det är uselt ljus (speciellt då jag tog bilderna på kvällen).Rostad tomatsoppa


2023-10-20 @ 12:25:10


Denna soppa är enkel att laga och blir supergod! Den har definitivt lite sting i sig, men vill man ha den mildare kan man minska mängden chili, alternativt öka mängden grädden. Jag älskar att testa ut recept på soppor när kylan smyger sig på, finns ingen godare höstmat än soppor och grytor. Det är också enkelt att anpassa efter tycke och smak, samt att öka mängd för att få fler portioner. Dessutom god mat att göra storkok på och spara matlådor. 
Glömde skriva det på bilden, men jag använder hälften utav basilikan i formen -och mycket stjälkar då de bär såå mycket smak.

Tips för stavmixer och elvisp: Vill man inte att det ska stänka överallt, så skär ett hål i en papptallrik och använd som skydd. Jag gör alltid detta när jag använder stavmixer eller elvisp, då jag annars får städa hela köket haha.Funkar lika bra till förrätt som till huvudrätt, eller att hälla i termos för att ha med på höstutflykten (eller varför inte till pulkabacken i vinter?).
Youssef är sjuk och jag kan inte göra så mycket p.g.a mycket smärta, men känner jag mig själv rätt så lär det antingen bli några fler nya recept eller några nya tavlor -enda jag kan fokusera på just nu är min kreativa sida, ingenting annat får plats i huvudet, försöker mest ta mig genom dagarna. Så vi får se om det dyker upp något mer recept i veckan.