Stop "praying", start doing.


2015-11-20 @ 13:13:45
Under fredagskvällen i förra veckan utfördes ett flertal terrorattacker i Paris -129 människor uppges ha omkommit och cirka 352 fick föras till sjukhus. Efter det har sociala medier svämmat över utav människor som vill visa medlidande med hashtagen "prayforparis", och på facebook kryllar det av människor som lagt in franska flaggan i sin profilbild. Jag minns i somras när flyktingströmmarna tog verklig fart; hela Sverige var "skakat", det var fruktansvärt med den lilla treåriga pojken som spolats upp på en strand i Turkiet och alla hashtagade "prayforsyria". Men nu hände något, enligt alldeles för många, "värre"; terrorismen har nått västvärlden och dess attentat har då skördat 129 liv (att det uppskattningsvis under tre år dött i genomsnitt 274 personer per dag, vilket ger cirka 100.000 döda per år, i Syrien är inte alls lika hemskt längre, västländska är viktigare). Västvärlden är satt i skräck. Jag fick en notis från Aftonbladet att en efterlyst terrorist gripits på ett asylboende i Sverige. Flykting-hatet strömmar in överallt, helt plötsligt är alla flyktingar farliga terrorister som tänker ta över Sverige och begå massmord. Såklart att om någon flykting är terrorist så måste ju alla vara det, eller hur? Precis som alla svenskar helt plötsligt blev våldsamma våldtäksmän när Hagamannen började härja, visst? Och precis som alla norrmän är terrorister eftersom Anders Behring Breikvik är det, inte sant? Ni är så jävla noggranna med att själva inte bli dragna över samma kamm, men när det gäller andra är ni förbannat snabba med att generalisera


Idag kom ytterliggare en notis från Aftonbladet, denna gång uppges beväpnade jihadister ha gått in på ett hotell i Malis huvudstad Bamako; minst tre personer har dödats och cirka 170 människor hålls gisslan. Kommer ni nu ändra era profilbilder till Malis flagga? Kommer ni börja hashtaga "prayformali"? Kanske, i alla fall tills nästa sympati-hashtag översvämmar era sociala medier och ni hoppar på den trenden. Ni vill verka som goda medmänniskor på nätet, men i det privata kan jag fan svära på att minst 70% av er någon gång senaste månaden suttit och irriterat er på flyktingströmmarna och jag är helt säker på att 90% av er aldrig har lagt en krona eller ägnat en minut åt att faktiskt hjälpa till.

Men vad händer när erat älskade lilla landet lagom faktiskt får bomber släppta på hustaken, när beväpnade organisationer skjuter era vänner? Ska ni då sitta på era arslen och hålla tummarna för att det inte är eran familj som sprängs i småbitar, att det inte är eran mor/far/son/dotter/syster/bror som får halsen avskuren på öppen gata? Nej, då kommer ni fly. Ni kommer skrapa ihop era sista kronor och försöka fly för era liv. Ni kommer åka osäkra båtar över farliga hav, sova på kartongbitar på någon strand i ett annat land, gå många mil utan mat eller vatten. Ni kommer göra allt för att ta er någonstans där ni kan känna er trygga, precis som flyktingarna idag. Vi kan ju bara hoppas att människorna där tänker göra mer än ni.



Exempel på bra organisationer att skänka till (klicka på ett namn för att komma till sidan);
UNHCR






Kommentarer
Postat av: Lifejj

Jättebra skrivet och verkligen en tankeställare! :)

Svar: Tack! :)
Isabelle L. Thörner

2015-11-21 @ 11:58:11
URL: http://lifejj.blogg.se
Postat av: Robex Lundgren

fint

Svar: Tackar :)
Isabelle L. Thörner

2015-11-21 @ 15:23:45
URL: http://ghgumman.blogg.se/



NAMN:
Kom ihåg mig?

E-MAIL: (publiceras ej)


URL:


DIN KOMMENTAR:






























Trackback