13 tips: Hur du tar dig genom ett break-up


2018-08-23 @ 16:14:41
Jag har fått väldigt många kommentarer och meddelanden från personer som vill ha tips och råd på hur man klarar sig genom ett uppbrott, så jag tänkte att jag gör ett inlägg om det! Här får ni mina 13 tips:


Tillåt dig själv att sörja -men var noga med att inte gräva ner dig
När man förlorar någon, levande eller död, så påbörjas en sorgeprocess och det är viktigt att man tillåter sig själv att sörja. Det går upp och ner, fram och tillbaka, och det är helt normalt. Sedan sörjer vi inte likadant, men processen är ungefär densamma och lika viktig för alla. Däremot måste man vara uppmärksam på sitt eget mående och se till att man inte gräver ner sig eller isolerar sig, då är det tuffare att ta sig ur svackan.

[Läs mer om de olika faserna av sorg här]



Låt andra finnas där för dig, även om du vill bli lämnad ifred
Detta är något jag har extremt svårt med, jag är en person som helst av allt vill isolera mig från omvärlden och stänga in mig med min sorg -men det kommer bara förvärra situationen. Mina vänner och familj har minst sagt räddat mig, den första veckan gjorde jag allt jag kunde för att bli lämnad ifred; jag försökte på alla sätt att knuffa bort alla som brydde sig om mig. Men de lämnade mig inte, de var hos mig hela tiden. När jag sa att jag inte orkade göra något så sa de "det är okej, du kan få ligga och gråta och skrika, jag är hos dig iallafall". Hade de inte funnits där varje sekund så hade jag definitivt inte varit i livet idag. Så låt dina närstående finnas där för dig, även om du helst av allt vill bli lämnad ifred för stunden, du kommer vara tacksam efteråt.



Försök att hålla fast i viktiga rutiner, såsom mat & sömn
Jag är inte alls bra på detta, faktum är att tappat 14 kg på ca 1 månad då jag alltid tappar hungern när jag inte mår helt okej, och kräks extremt mycket när jag har ångest. Detta har gjort att jag får svårt att börja äta igen, oavsett om jag mår bra eller dåligt, för hungern finns inte där och kroppen startar krig när jag äter. Jag har också otroligt svårt att sova när jag inte mår bra, jag kan vara vaken i 2 dygn och sedan sova i 1 dygn. Men jag kämpar för att få ordning på detta, för det är väldigt viktigt att de grundläggande behoven uppfylls, annars mår inte psyket heller bra.



Gör om i hemmet - det är bara ditt nu!
Hatade ditt ex det där bordet du såå gärna ville ha, eller kanske tyckte hen att dina gardiner var gräsliga? Well, vem ska stoppa dig nu? Gör om hemma så det känns som ditt, för du förtjänar att känna dig hemma! När man har ett hem där man trivs, så ger det den trygghetskänsla man behöver för att kunna trivas med sig själv också.



Lyssna på power-musik
Jag har lyssnat såå mycket på musik som ger mig riktigt power-känsla, har en "Girlpower"-lista fylld utav kvinnliga artister med låtar som gör det svårt att sitta still. Jag påverkas otroligt mycket utav musik, därför är jag väldigt noga med att lyssna på sådant som stärker mig. Här får ni några tips på låtar jag lyssnat sönder:





Se till att ha riktigt jäkla roligt!
Du kommer gråta och må skit, du kommer ha dagar då du känner dig så fruktansvärt sviken, och det är okej. Jag ville inte göra någonting, men mina bästa vänner sa då till mig "jo Bella, du måste ha roligt mellan tårarna, annars går du under" och det är det bästa någon sagt till mig. Man måste skratta, gå ut och dansa, träffa människor, ta underbara nattdopp, och bara få ha roligt. Ledsen kommer man vara oavsett, men man får inte glömma att ha roligt!
 



Var inte rädd för dina egna känslor
När man genomgår en kris (som ett uppbrott ofta blir) är det vanligt att känslorna svärmar runt i kroppen, och att humöret går väldigt mycket upp och ner hela tiden. Ibland kan man känna känslor man inte är van vid och det kan kännas nästan skrämmande, men tryck inte undan dina känslor. Är du arg så skrik rakt ut, är du ledsen så gråt, men viktigast utav allt; är du glad så tillåt dig själv att skratta! Jag har upplevt väldigt många blandade känslor under denna tid, och har för första gången i mitt liv känt rent hat vilket jag tyckte var väldigt obehagligt då jag inte riktigt har det i mig annars, men det är så det är och det är inget fel. 



Skicka inte det där smset
Man vill höra av sig, vare sig man är ledsen eller arg så vill man höra av sig till exet i början. Men gör inte det, för det kommer inte att göra någonting lättare. För en sekund känns det bättre att kanske ha få skrivit att du hatar hen eller saknar hen, men efteråt kommer det kännas skit. Det är många gånger jag velat ringa och skrika ut allt jag känner till både mitt ex och min f.d bästa vän, men jag har inte gjort det, för jag bestämde mig för att inte sjunka till deras nivå. Och jag är tacksam att jag hållit fast vid det, så jag kan gå med huvudet högt och slippa känna att jag har någonting att be om ursäkt för.
maniacal text GIF by Iliza



Älta, älta, älta
De första veckorna var jag verkligen trasig, det som hänt tog upp all min tankekraft och mina vänner sa åt mig att älta det med dom, vilket jag är såå tacksam för. Att prata om det med någon annan gör att man kan reda ut knutarna på ett helt annat sätt (varför tror ni det är så vanligt med psykologer liksom?), och man får till slut lite distans från problemet så man kan se det med nya ögon. Så man behöver älta ett tag. Se bara till att det inte är det enda du gör.



När du inte kan sova; ligg inte kvar och grubbla
Har du legat i över 1 timme och bara grubblar, kan inte slappna av, vrider och vänder på dig med ångesten liggandes som en sten i magen? Ligg inte kvar! Gå upp och gör något för att distrahera och trötta ut. Jag brukar gå ut på en promenad eller springtur, med musik i lurarna eller en kompis över telefon, och bara köra slut på mig. Mitt huvud rensas samtidigt som jag blir fysiskt trött, så tar jag en snabbdusch och sover sen. För mig funkar det varje gång, men alla vill inte gå ut mitt i natten, så hitta någonting stimulerande som passar dig!
 



Träffa någon ny
Alla har olika lång sorgeprocess, och alla har olika tidpunkt då de känner sig redo för någon ny, men oavsett så kan det vara roligt att flirta lite. Jag är väldigt framåt, och jag tycker om att flirta med människor, det är sådan jag är naturligt. Jag vill för tillfället inte ha något seriöst (detta är det längsta jag varit singel sedan jag var ca 12 år liksom), men jag dejtar och träffar folk och har roligt. Det kan vara skönt att träffa andra och upptäcka hur roligt man kan ha utan exet.



Om du blivit illa behandlad; Förstå att allt inte är ditt fel
Jag har lätt för att skuldbelägga mig själv, mitt dåliga samvete är min dödligaste sjukdom brukar min psykolog säga, men i denna händelse har jag för första gången i mitt liv inte känt någon skuld. Jag är godtrogen och litar på människor, särskilt de som står mig närmast, och jag vägrar hata mig själv för att ha varit en bra vän. Sedan fick jag sota för min tillit, men jag känner ändå inte att det är mitt fel. Om någon behandlar dig sådär illa, så gå därifrån och vänd aldrig tillbaka. Som Rise Against sjunger; "We learn to stand up and just to walk away, sometimes the cold hearts aren't worth the love or the hate. Learn to let go, learn to walk away."



Sätt dig själv först
Detta är så jäkla viktigt, du SKA vara nummer 1 i ditt eget liv! Gör det du mår bra av, strunta i vad andra tycker och tänker, du förtjänar att må bra. Lär dig att tycka om dig själv, och att bli din egen trygghet. I ditt liv är det du som är viktigast, så du ska trivas i dig själv!



Det var mina 13 tips på att ta dig genom ett jobbigt uppbrott. Har ni några tips ni skulle vilja lägga till i listan? Hur har ni gjort?






Kommentarer
Postat av: Anonym

Hej! Jag har bara en fråga, inget illa menat eller så men du skrev typ att inte gräva ner sig själv, lyssna på peppande musik, sköta sömn och mat sen låta andra finnas där för dig om du vill bli lämnad ifred? Är inte det lite tvärtemot det du har gjort? Har följt din blogg ett par år nu och om jag minns rätt så skrev du att du inte åt så mycket alls, sen är det många inlägg som handlar om erat förhållande och din bästa vän, att du ville bli lämnad ifred precis när ni gjorde slut och att du inte kommer svara någon, sen att du försökt lyssna på ”försök att inte gråta” musik när du velat gråta bara för att du varit så sorgsen? Är inte det tvärtemot dina tips? Var det svårt att försöka följa dina tips då eftersom du skrivit allt det där jag nämnde ovan? Eller har du insett allt det där efter allt? Tänker mer hur svårt det kan va men det kanske är individuellt? Ha det bra

2018-08-25 @ 10:33:10
Postat av: Anonym

Hej! Jag har bara en fråga, inget illa menat eller så men du skrev typ att inte gräva ner sig själv, lyssna på peppande musik, sköta sömn och mat sen låta andra finnas där för dig om du vill bli lämnad ifred? Är inte det lite tvärtemot det du har gjort? Har följt din blogg ett par år nu och om jag minns rätt så skrev du att du inte åt så mycket alls, sen är det många inlägg som handlar om erat förhållande och din bästa vän, att du ville bli lämnad ifred precis när ni gjorde slut och att du inte kommer svara någon, sen att du försökt lyssna på ”försök att inte gråta” musik när du velat gråta bara för att du varit så sorgsen? Är inte det tvärtemot dina tips? Var det svårt att försöka följa dina tips då eftersom du skrivit allt det där jag nämnde ovan? Eller har du insett allt det där efter allt? Tänker mer hur svårt det kan va men det kanske är individuellt? Ha det bra

Svar: Hej! Jättebra frågor, jag kommer att svara på dem i ett inlägg så du får ett ordentligt svar. Kram!

2018-08-25 @ 11:43:43



NAMN:
Kom ihåg mig?

E-MAIL: (publiceras ej)


URL:


DIN KOMMENTAR:






























Trackback