Lasagne +tips för matlådor


2023-12-07 @ 12:41:07
Någonting vi älskar här hemma är lasagne; det är så gott men ändå så simpelt att laga, speciellt när man mosar ihop allt i samma bunke. Vill man göra det ännu lättare för sig kan man helt strunta i såsen och köpa färdig ostsås, men jag rekommenderar verkligen att ta några minuter extra för att laga denna då den är såå god och verkligen lyfter smaken från alldaglig till lyxig. Här har ni mitt väldigt enkla men ändå otroligt goda recept!

Längst ned i inlägget hittar ni dessutom några tips för matlådor -som hjälper att hålla budgeten och tidsram utan att bli långtråkigt. Här hemma har vi oftast 10-15 matlådor redo i frysen, men jag ägnar bara några timmar 1dag/v åt matlagning.

Tips: Denna sås är även väldigt god att ha som den är till t.ex. kyckling och pasta

Denna lasagne blir smakrik och god, och det blir många portioner. För oss räcker denna till 6-8 rejäla matlådor, men det beror självklart på hur mycket man behöver för att bli mätt.
Här kommer några tips för dig som vill göra matlådor:

#1: Om ni vill göra lite olika matlådor med liknande ingredienser (för att slippa göra en massa olika men ändå inte behöva äta samma varje dag) så är one pot-tacogratäng ett enkelt val när ni ändå lagar lasagne. Jag tar lök, quornfärs, grädde, tacokrydda, majs, morötter, ost, lite krossade tomater och en holidaydipp och blandar ihop direkt i en form. Samma temperatur på ugnen, men ca 25 min inne (beroende på hur mycket ni gör). Ät som den är eller med tortillabröd eller chips. Behövs inte många kronor eller minuters jobb extra, men ni får fler matlådor att ladda upp med inför veckan!

#2: Såsen är väldigt god att ha som just sås till t.ex. kyckling/quornfiléer och pasta+kokta morötter. Gör dubbel sats utav såsen, koka lite pasta+skivade morötter och släng in några filéer i ugnen så kan ni göra ytterligare matlådor! Bönpasta kostar lite mer, men hjälper att behålla mättnaden längre.

#3: Jag gör alltid extra utav allt jag lagar för att kunna fylla frysen med matlådor inför veckan. På så sätt har vi alltid mat redo när man inte orkar eller hinner laga, och ingenting hinner bli dåligt utan kommer till användning. Matlådor håller sig längre i frysen, men är godast om de äts upp inom några veckor. Idag är jag sjuk och min sambo har jobbat natt så ingen av oss är direkt sugna på att laga mat -men det behöver vi ju inte heller; Vi har åtminstone 4 rätter i frysen att välja mellan.

#4: 1-2 gånger i månaden lagar jag "Kylskåpsrens", vilket är vad jag kallar stora grytor som jag fyller med allt som vi har lite kvar utav. Jag går igenom kyl, frys och skafferi för att se vad som blivit över; Grönsaker, rotfrukter, pasta, kött/kyckling/vego, konserver -vad än som finns kvar som små slattar hackar jag upp och slänger i en stor gryta. Sedan häller jag i lite passerade tomater, grädde/kokosmjölk/vatten och kryddor, och låter det puttra på låg värme under lock åtminstone 1 timme (då slipper man stå bredvid och hålla koll men allt suger åt sig smak). Blir alltid många portioner, enkelt, gott och bra för både miljö och plånbok.

#5: Bestäm innan vad du ska göra för olika matlådor, och planera matlagningen därefter. Jag brukar göra 4-5 olika rätter (minst 20 portioner) på max 3h genom att bara planera. Försök göra maträtter med olika smak men liknande ingredienser, så som i mina tips här, då det sparar väldigt mycket tid och det mesta går att förbereda och laga samtidigt.

#6: Veckohandla och kolla innan vad det finns för erbjudanden i butiken du handlar. Har de extrapris på något så passa på att ha det som bas i matlådorna. Planera därför gärna utefter erbjudanden på de dyrare varorna, så som kyckling/kött/fisk/vego.

#7: Fyll ut matlådorna med mättande ingredienser. Vi äter t.ex. aldrig ris (max 2ggr/år) utan tar istället blomkålsris då vi håller en mer jämn mättnad på det, och det är dessutom betydligt godare. Vi tar också hellre bönpasta än vanlig då vi behöver äta betydligt mindre för att hålla bra mättnad så även om priset är högre räcker det längre, och så kokar vi alltid morötter till. Morötter går ju ofta att hitta relativt billigt, samt lökar, konserver, etc. Gör inte "bara" spagetti och köttfärssås, utan fyll ut med champinjoner, grönsaker, rotfrukter, etc. De dyrare ingredienserna är svåra att komma undan helt, men fyll alltid ut med annat. Du kommer få minst dubbelt så många matlådor (och ännu godare smak!).
KommentarerNAMN:
Kom ihåg mig?

E-MAIL: (publiceras ej)


URL:


DIN KOMMENTAR:


Trackback