Blandade vardagstips


2024-10-21 @ 16:13:22
Här kommer ett inlägg där jag samlar några utav mina vardagstips, som jag tycker förenklar och/eller förbättrar min vardag; Allt ifrån rengöring med minimal effort till min favoritfrisyr. Jag tänker att jag kommer fylla på detta inlägg allteftersom jag kommer på fler.



HEM OCH HUSHÅLL



Papptallrik för att slippa skvätt

Klipp hål i en papptallrik och sätt på elvispen/mixern för att förhindra att det skvätter ut. Ni kanske inte är så stökiga av er som jag, men för mig skvätter allt alltid ut (troligtvis delvis då jag tappar fokus och kollar bort en sekund medan jag vispar/mixar, men ändå). Det är ett simpelt sätt att slippa extra stök.

 


Kanel i kaffet
Jag blandar alltid ned lite kanel i kaffefiltret, det gör verkligen smakskillnad och blir såå himla gott! Allra bäst är det, såklart, i Arvid Nordqvist "Svea" (världens godaste kaffe, om ni frågar mig) och gärna med någon skopa chokladkaffe. Extra gott på hösten, såklart.

 


Rengör bryggaren ordentligt
På tal om kaffe så har jag insett att det är förvånansvärt få som faktiskt rengör kaffebryggaren ordentligt. Då menar jag inte bara att diska ur kannan, utan torka ur hela bryggaren och få den ren inuti. Jag kör en full kanna med bara vatten 1-2 gånger (tills vattnet är klart) varje kväll, för att vara säker på att den är ren. Gör man det så behöver man inte avkalka och hålla på (iallafall inte vad jag märkt) utan den hålls ren med minimal effort. En ren bryggare gör godare kaffe.


En stor sallad i kylen
Jag älskar grönsaker, det är ärligt talat det godaste jag vet. Men när jag är lite trött eller stressad så känns det som ett sånt jäkla projekt att ställa mig och hacka upp en sallad. Därför gör jag alltid en stor sallad 1 gång i veckan, så en stor burk alltid står redo i kylen till varje måltid. Lite citron i får den att hålla sig fräsch och god.


För den som inte orkar stå vid spisen...
...men fortfarande vill äta gott; Grytor. Jag älskar att göra grytor; Det är enkelt att göra storkok, man kan köra kylskåpsrens och ha i vad man än har hemma vilket gör det budgetvänligt, och det behövs inte mycket arbete. Jag brukar bara hacka upp allt som ska i, slänga ned det i en stor kastrull och låta det småputtra några timmar. Det blir mycket mat, mört och fint, mycket smak –men jag slipper stå och passa hela tiden. Jag fyller dessutom lätt några matlådor, vilket betyder att jag slipper laga mat resten utav veckan.

Idag, t.ex., gör jag fläskytterfilégryta med bl.a kantareller och vitlök, som nu stått och puttrat cirka 2 timmar; Köttet är nu så mört att det rentav faller isär när jag sticker gaffeln i det. Medan det stått på spisen har jag kollat serie, städat, skrivit detta inlägg...ja, man hinner mycket medan maten lagar sig själv. 

 


Rengör micron utan att behöva gno
Om ni är som jag och äger fyra microlock men använder ett till tavlor och tre till att ligga runtom micron utan att någonsin komma ihåg att använda dem –då blir micron äcklig väldigt snabbt. Och visst sätter det sig som berget på en gång? Personligen avskyr jag att behöva gno tills fingrarna värker, men jag vill samtidigt inte använda något kemiskt på ett sånt ställe. Därför använder jag ett väldigt simpelt men effektivt knep; Citron, vatten och en skål.
-Ta en halv citron och skär i skivor, alternativt pressad citron/ren juice, och lägg/häll i en skål
-Fyll upp med vatten
-Sätt in i micron på högsta värme, cirka 5 minuter
-Ta sedan ut muggen/skålen, ta lite papper och torka bort allt gojs som nu bara följer med i ett svep

Det varma citronvattnet går även att doppa en skursvamp i för att rengöra andra ytor eller få bort hårdare fläckar; Jag brukar t.ex använda det för att tvätta bort fett som fastnar på köksfläktens undersida eller rengöra handfatet i badrummet.



Fotsalt i sophinken
Jag är väldigt luktkänslig och vid dåliga lukter mår jag illa, får huvudvärk och t.o.m kräks. Därför kan sophinken vara ett problem, speciellt då vi bor på högsta våningen där det är väldigt varmt och kvavt maj-september. Men för några månader sedan fick jag en idé för att slippa stank; Jag tog några matskedar fotsalt/kristaller med mintdoft och strödde ned i botten på hinken. Nu har vi det i botten på alla sophinkar (kök, sovrum, badrum, vardagsrum) och det hjälper verkligen till att neutralisera lukten, utan att ge en stark doft. Vi byter ut det cirka en gång i veckan och det räcker.


Självhäftande krokar på sophinken
Ett ilandsproblem jag avskyr är när påsen glider ned i hinken. Det löser jag genom att fästa självhäftande krokar uppochned på sophinkens sidor. Där fäster jag sedan påsens handtag, vilket gör att påsen inte kan glida ned.



Mycket förvaring på liten yta
Då vi har ett väldigt litet badrum, där en tredjedel utav ytan dessutom tas upp av tvättmaskinen, är det knepigt att ha någon form utav förvaring. Jag har länge letat efter någon typ utav mindre byrå/skåp eller liknande, men ingenting passar våra mått. Därför bestämde jag mig istället för att hänga in skoförvaring; Billigt, simpelt, bra storlek och rymmer förvånansvärt mycket. Dessutom är det lätt att flytta runt den när det är dags att städa, vilket också är ett stort plus.

Badrummet. Jag har liknande förvaring i städskåpet då jag tycker det är ett perfekt sätt få in så mycket som möjligt på så liten yta som möjligt, men ändå hålla det organiserat.


Budgetvänlig garderobsyta
Då vi bor i en 2:a med väldigt lite garderobsutrymme har jag länge försökt hitta ett sätt att förvara kläder, utan att behöva köpa garderober för tiotusentals kronor. Jag vill dessutom ha plats för kläder utan att använda ett halvt rum och därmed få det att kännas trångt.

Min lösning? Bokhyllor!
Bokhyllor finns generellt för en billigare peng, och i större utsträckning om man vill kolla secondhand. Vi fick fem bokhyllor som min moster inte skulle ha med i flytten, men det finns oändligt många att hitta billigt i secondhandbutiker, marketplace, etc. Jag satte in några förvaringslådor för t.ex. underkläder och linnen, krokar för kepsar, hyllor för skor och teleskopisk duschstång för att hänga skjortor, väskor och klänningar. De står bra mot väggen (speciellt med väggfästen) och ger mycket utrymme för förvaring, utan att ta upp för mycket plats.

När rummet senare ska målas om så kommer hyllorna målas i samma färg för att ge en mer clean look. Vi funderar även på att sätta en takskena och hänga en mörkare gardin så man kan "stänga för" och därmed få det att kännas mindre plottrigt.

 






SKÖNHET OCH SELFCARE


Aloe vera
Aloe vera är en mirakelprodukt, och det menar jag verkligen. Det har räddat mitt stackars hår efter året som varit (all stress och sjukdom gjorde att jag tappade mer än halva mitt hår och det blev torrt och risigt). Jag smörjer in rejält med aloe vera efter varje dusch, snurrar ihop håret i en knut några timmar, och tar sedan ut och låter lufttorka. När jag orkar brukar jag även ta lite i hårbotten och massera, vilket inte bara är otroligt skönt, utan även hälsosamt.

Jag använder även aloe vera till huden, speciellt ansiktet, och smörjer då in morgon och kväll. Finns ingenting som är varken snällare eller bättre för min känsliga hy.

Bilder från en liten video när jag dansade runt med Hailey. Jag la upp videon i min instagram story och fick flera kommentarer och frågor om mitt hår. Det var så jag började med detta inlägg faktiskt.


Den bästa massagen för mensvärk
Jag har alltid lidit utav hemsk mensvärk; Under många år spenderade jag 2-3 dagar/månad hängandes runt toalettstolen. Ingenting hjälpte. När jag förra året genomgick flertalet aborter p.g.a uteblivna missfall så gjorde jag det utan smärtstillande och det var...inte skönt. Hemskt, faktiskt. Men Youssef drog sin handflata med lite tryck över ryggraden och vid sidorna om den –och det hjälpte verkligen. Därefter har han gjort det vid varje kraftigare mensvärk och det är det enda som hjälper och får mig slappna av. När jag nu har sådär fruktansvärt ont så ber jag honom alltid "massera" min ryggrad, för herregud så skönt det är.


Fem sekunders-frisyren
Detta har verkligen blivit min go-to frisyr, mest troligt då jag är extremt lat när det gäller frisyrer och vill att det ska gå snabbt. När jag har fettigt hår brukar jag även ta lite aloe vera (istället för hårgel) och en svinborste för att göra håret ordentligt slickat. Om man vill ha en mer "avslappnad" frisyr så snurrar man bara håret lösare. Här visar jag i några gifs:

1. Dra bak håret, på samma sätt som när du ska sätta upp en hästsvans (vill du så går det att sätta en tofs för att fästa, men är inte nödvändigt)


2. Snurra håret, ganska hårt, och dra sedan "tofsen" uppåt


3. Fäst det snurrade håret med en klämma och fortsätt sedan snurra resten utav håret, vrid det runt klämman och fäst 


4. Få bort mindre hårstrån och släta ut fettigt hår med hjälp av en svinborste


Färdigt!
 
 








Kommentarer



NAMN:
Kom ihåg mig?

E-MAIL: (publiceras ej)


URL:


DIN KOMMENTAR:






























Trackback